Dodaję do ciasta kremowy produkt. Pączusie są wilgotne i dosłownie rozpływają się w ustach

Dodano:
Mini-pączki z cukrem pudrem Źródło: Shutterstock / larik_malasha
Choć do Tłustego Czwartku jest jeszcze sporo czasu, na pyszne pączki zawsze jest dobra pora. Te najpyszniejsze robię szybko z dodatkiem kremowego produktu. Pączusie wychodzą miękkie, delikatne i wilgotne. I błyskawicznie znikają z talerzy.

Nie przepadam za kupnymi pączkami, bo są dla mnie za słodkie. To bowiem, co najbardziej smakuje mi w tych ciastkach, to nie marmolada czy lukier, a delikatne ciasto. Dlatego najlepsze pączki to te, które zrobię sama. Zwłaszcza gdy do ciasta dodam kremowy składnik. Przygotowanie tych pączków wcale nie jest trudne, ani czasochłonne. Wystarczy tylko wymieszać kilka składników i przystąpić do smażenia.

Jak się robi tradycyjne pączki?

Ciasto na tradycyjne pączki robi się z mąki, cukru, masła i sporej ilości żółtek. To, co je spulchnia to drożdże. Dlatego po zarobieniu ciasto należy odstawić do wyrośnięcia i powtórzyć ten proces po uformowaniu pączków. Dopiero wtedy można zacząć smażyć pączki, a po usmażeniu nadziać je ulubioną masą. Takie pączki wychodzą miękkie i smaczne, jednak ich przygotowanie zajmuje trochę czasu.

Jak zrobić pączusie z ricotty?

Pączusie z ricotty są łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. To dlatego, że nie dodaje się do ciasta drożdży, a jedynie proszek do pieczenia. Składniki wystarczy więc wymieszać, by po chwili można było zacząć proces smażenia. Tym, co nadaje tym pączusiom delikatności i miękkości jest właśnie ser ricotta.

Przepis: Pączusie z ricottą

Mini-pączki z dodatkiem sera ricotta

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
50
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce umieść ricottę, jajka, cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko m na gładką masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj, aż powstanie gęste, jednolite ciasto.
  2. Smażenie pączkówW garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Za pomocą dwóch małych łyżeczek nabieraj porcje ciasta i formuj z nich kulki. Kładź je na gorący olej i smaż partiami ok. 5 minut, co jakiś czas je obracając, by z każdej strony były rumiane.
  3. Dekorowanie pączkówGotowe pączki wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Oprósz je cukrem pudrem.

Jak wykończyć pączusie z ricotty?

Pączki z sera ricotta są tak smaczne, że nawet nie trzeba ich nadziewać. Wystarczy tylko oprószyć je cukrem pudrem, który można wymieszać z odrobiną cukru wanilinowego. Jak ktoś lubi, zamiast cukru wanilinowego może użyć mielonego cynamonu. Dobrze też sprawdzi się polewa czekoladowa lub lukier. Zamiast jednak smarować nimi wierzch ciastek, można je polać cienkimi strużkami słodkiej masy. Dzięki temu będą wyglądały niezwykle apetycznie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...